Historiek

Na zijn dood wordt François opgevolgd door zijn zoon Gabriël die in 1815, bij het begin van de Hollandse Tijd, onderwijzerkoster wordt op Ver-Assebroek, ook weer in zijn huis dat hij pacht van de bekende Brugse bankier Felix Dujardin. Omdat Gabriël niet meer voldoet,wordt hij in 1847ontslagen en vervangen door zijn zoon François.
François Inion II heeft gedurende twee jaar een opleiding gevolgd aan de Torhoutse normaalschool en is volgens de inspectie een intelligente onderwijzer met vijf jaar ervaring als ondermeester bij zijn vader. Omstreeks 1850 bouwt de familie Dujardin voor hem een schoollokaal met onderwijzerswoning, links van de huidige toegang tot het kerkhof. Het huisje staat er nog altijd. François Inion blijft tot 1858 gemeenteonderwijzer, maar dient dan onverwacht ontslag in.
In 1851 liet het toenmalige gemeentebestuur van Assebroek vlakbij het kruispunt van de Astridlaan en de Meersenstraat een nieuwe lagere gemeenteschool voor ‘knechtjes’ bouwen. Het complex bestond uit twee grote klaslokalen achteraan en een statige woning voor de onderwijzer aan de straatzijde. De bevolking in Assebroek nam gestaag toe, waardoor de school moest worden vergroot. De bovenverdieping dateert uit 1936.
In 1977 werd op een stuk braakliggend terrein achter de vroegere gemeenteschool een sportzaal gebouwd. De uitbreiding van de Pannenhuiswijk aan de kerk van Ver-Assebroek maakte een nieuwe kleuterafdeling aan de Jacob Roelofstraat noodzakelijk. Het eerste paviljoen werd in een recordtempo neegezet zodat de eerste kleuters al in september 1977 de speelplaats konden opstappen. Sedert 1996 volgen alle leerlingen van de lagere school les in de hoofdschool 'De Meersen'. In 1999 werd een chalet bijgebouwd die dienst deed als eetzaal en vergaderruimte.
In 2004 werden de werken aangevat om het oude schoolgebouw te renoveren en een nieuw gebouw bij te bouwen zodat de twee kleutervestigingen naar de Astridlaan kunnen verhuizen. Het schooljaar 2005-2006 startte in de nieuwe gebouwen met spiksplinternieuw meubilair. Op 1 januari 2006 kwam een nieuwe directeur, Karel Scherpereel, aan het roer van deze basisschool
1961-1962 De algemene regel: voorrang van rechts wordt ingevoerd in België, conflict in Katanga wordt wereldnieuws door de dood van de secretaris-generaal van de VN, de films 101 Dalmatiërs van Disney en West Side Story komen in de filmzalen, Bob Dylan zingt Blowin’ in the wind, Koning Juan Carlos huwt met Sofia, drie gevangenen ontsnappen uit de gevangenis Alcatraz en in de Astridlaan 400 te Assebroek huurde de OLVA enkele leegstaande klaslokalen en startte in 1961 met een eigen afdeling C voor jongens. Een feestjaar “50 JAAR” voor onze school hebben we niet laten voorbijgaan!